Immuun Versterkend Zeewier

seaweed

The Future of Nutrition is found in the ocean – Jacques-Yves Cousteau

Tijdens de afgelopen 2 yoga dag retraites sprak ik over bepaalde voedingsgroepen die belangrijk zijn ter ondersteuning van het immuun systeem. Een van deze is zeewier, ook wel zeegroenten of oceaan groenten genoemd.

Deze planten groeien in de zee en absorberen mineralen die zich natuurlijk in de zee bevinden. Zo bevat zeewier veel calcium, kalium, jodium en ijzer. Andere chemische stofjes die zich in zeegroenten bevinden worden ook wel fytonutrienten genoemd en functioneren min of meer als het immuun systeem van de plant. Als wij deze fytonutrienten via de plant binnenkrijgen kan het ook ons immuun systeem sterk houden.

Zeewier bevat ook een algin component: een stofje dat zich bindt aan zware metalen zoals kwik, kooldioxide, nicotine en lood. Denk bijvoorbeeld aan de lucht die wij inademen of het kwik wat zich bevind in kronen die worden gezet. Via een goede stoelgang kan dit vervolgens veilig uit ons lichaam worden geloodst.

Misschien eet je wel eens sushi waar de rijst of vis in de nori is gewikkeld. Nori is een van de zoetere varianten van zeewier en bestaat ongeveer 50% uit eiwit en is vezelrijk. Maar heb je je wel eens gewaagd aan agar-agar, arame, dulse, hijiki, kelp, kombu of wakame? Hier wat inspiratie hopelijk om dat toch eens te gaan doen.

Dulse

Een donkerpaars zeewier dat ik meestal boven op salades strooi. Je kan ook wat stukjes in de oven leggen en dan worden ze wat knapperiger zoals een soort dulse chips. Dulse smaakt naar de zilt- en zoutachtige geur van de oceaan dus het moet je liggen. Een klein beetje bevat al veel verschillende fytonutrienten en jodium, ijzer en calcium.

Kombu

Bevat een hoger eiwitgehalte dan de andere zeegroenten. Ik voeg deze toe tijdens het kookproces aan soepen, stoofpotten en voor een betere vertering van peulvruchten. 1 kombu strip is genoeg want ook deze heeft een hoog jodium gehalte en bevat veel Vitamine A, calcium en ijzer.

Kelp

Dit eet ik met name in de vorm van kelp noodles. Dit is gemaakt van kelp poeder, water en natrium alginaat (een bruin zeewier) om de noodle te binden. Dit is handig in plaats van pasta of kan worden toegevoegd aan soepen, stoofpotten en salades. Kelp bevat een uitermate hoge dosis jodium, dus kleine hoeveelheden gebruiken is aan te raden.