Groene Salade met Witte Asperges

Een van mijn favoriete groenten is asperges. Al in april begint het asperge seizoen en dit loop wel tot aan midden juni. Witte asperges groeien onder de grond terwijl groene asperges het daglicht opvangen boven de grond en zo chlorofyl produceren (wat ze het groene pigment geeft).

Groen of wit, beide variaties bevatten goede hoeveelheden van vitamine A en C, sulfur, foliumzuur, kalium and het aminozuur asparagine. De naam komt dan ook van dat aminozuur wat onze plas goed laat ruiken. Witte asperges zijn wel wat vezel rijker en daarom moet je ze ook wat langer koken, stomen of grillen voordat ze eetbaar zijn. Eenmaal zacht, hebben witte asperges een zoetere smaak en ze passen daarom ook perfect in deze salade met de knoflook honing mosterd dressing.

Ingredienten:

1 krop salade – romaine, bladsla of krulsla
3 witte asperges
4 eieren
4 kleine biologische tomaatjes – door de helft gesneden

Knoflook Honing Mosterd dressing *

1 theelepeltje knoflook honing*
1 theelepel mosterd
1 theelepeltje appel azijn
100 ml extra virgin olijf olie
1 eetlepel water

*Gebruik een knoflook pers om 4 teentjes knoflook te persen en laat het 10 minuten staan. In een kleine glazen pot mix je de knoflook met 3 eetlepels rauwe honing. Doe een deksel erop en dit kun je in de koelkast oneindig bewaren.

Instructies:

Was de salade en gebruik een colander om het water eraf te halen. Als je deze niet hebt, dep je de bladeren droog met een schone theedoek en leg in een mooie grote schaal. Mix alle dressing ingredienten bij elkaar in een kommetje en hussel door de salade zodat de bladen bedekt zijn met de dressing.

Vul een grote pan met water en plaats de eieren er voorzichtig in. Breng aan de kook. Schil intussen de buitenkant van de asperges met een fijnschiller en snijd het hardere stuk aan het eind eraf. Plaats de asperges in een stoomnetje boven de eieren zodat ze kunnen stomen.

Voor zachtgekookte eitjes, haal je de eieren eruit na 3 min. nadat het water heeft gekookt en spoel ze af met koud water af. De asperges laat je minimaal 20 min. stomen. Heb je geen stoomnetje, kook dan de asperges in een andere pan in 15 a 20 min. gaar of totdat ze zacht zijn. Neem de asperges van het vuur en laat ze wat afkoelen. Snijd ze in kleine stukjes en leg ze op de salade samen met de tomaatjes. Pel de eieren en snijd ze in 4 delen. Gebruik peper en zout en geniet van deze groene salade met witte asperges met knoflook honing mosterd dressing!

Bronnen:

  • Staying healthy with Nutrition by Elson m. Haas. p. 313
  • https://www.thekitchn.com/whats-the-difference-between-white-and-green-asparagus-229779