Vitamine P Inca Abrikoos Chocolaatjes

inca bessen

Makkelijk te maken verwennerij vol flavonoïden, een soort antioxidant die ook weleens als vitamine P wordt bestempeld. De letter P komt van het Engelse woord permeability (doorlaatbaarheid). Met behulp van vitamine P bepalen haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) wat er wordt doorgelaten qua voedingsstoffen en zuurstof. Als de haarvaten deze doorlaatbaarheid goed kunnen reguleren kunnen bloedingen, scheurtjes, virale infecties, overvloed aan histamine en andere langdurende ontstekingsprocessen worden voorkomen*.

Gedroogde Inca bessen en abrikozen bevatten veel vitamine P wat weer nodig is voor de opname van vitamine C. In 70% rauwe donkere chocolade zit vitamine C, zolang we het niet te hoog verhitten. De combinatie van de wat zurige Inca bessen met de zoetere gedroogde abrikozen en de bitterheid van de chocola is voor mij (en velen anderen) een match made in heaven.

Ingredienten:

vitamine P

Vitamine P Inca Abrikoos chocolaatjes

10 gedroogde bruine abrikozen in kleine stukjes gesneden.
2 eetlepels gedroogde Inca bessen.
70% rauwe donkere chocolade reep – 100 gram.

Instructies:

Breng een pannetje met heet water aan de kook. Vind een hittebestendig pannetje waar je de chocoladereep in doet. Zodra het gesmolten is, neem je het chocolade bakje ervan af en roert de abrikozen en Inca bessen erdoor. Verdeel over muffin vormpjes of kleine vormpjes (meestal ½ eetlepel per vormpje). Zet 1 uur in de koelkast en petje af: je hebt jezelf een ware chocolade bonbon gemaakt vol Vitamine P.

 

  • Bron: Staying Healthy with Nutrition. 2006: p. 145 – Elson M. Haas with Buck Levin.