,

Tips om kinderen gezonder te laten eten

smiley face

5 Tips om kinderen gezonder te laten eten

Wat is er frustrerender dan een lekkere maaltijd maken voor je gezin en je kind neemt geen hap? Nog vernederender als de in jouw ogen lekker klaargemaakte hap op de grond beland. Klinkt dit herkenbaar of ben je gezegend met een kind dat iedere avondmaal vrolijk en beleefd mee eet met die gezonde maaltijd die je hebt klaargestoomd. Hier wellicht wat tips die het proberen waard zijn om je kroost wat gezonder te laten eten.

Tip #1 Maak gezonde voeding leuk.creatieve vormen

Snijd groenten of fruit in leuke vormen zoals een gezichtje. Wek hun interesse door verschillende vormen te creëren zoals langwerpige stukjes wortel of rondjes komkommer of een driehoekig stukje kaas. Rijg stukken kleurrijke groenten op een spies en laat je kind het eraf halen. Je kan ook een thema kiezen zoals het maken van een regenboog van fruit en groenten.

Tip #2 Verstop groenten in baksels.

Dit is mijn favoriete methode om wat groenten naar binnen te krijgen bij mijn 2 jarige zoon. Mmmm een bananen-….. muffin. Een wat? Ja die bananenmuffin met wat geraspte biet ziet er wat rozig uit, maar het smaakt echt naar banaan. Of wat dacht je van een muffin met wortel en cranberries of courgette kaas? Daarnaast kan je ovengerechten maken zoals lasagne of quiche. Voordat je de saus in de ovenschaal giet, mix je door de saus nog even een stuk courgette of een rode paprika. Wie had het over een rode paprika?

Tip #3 Betrek je kind bij het klaarmaken van eten.kind betrekken

Doordat je kind ziet hoe dingen worden klaargemaakt en er zelf een onderdeel van uitmaakt, is het vaak leuker voor hen om het daarna op te eten. Gebruik dan ook verschillende soorten ingrediënten en methodes om dingen klaar te maken. Denk hierbij aan gebruik van een staafmixer, blender, oven of stomer. Als je een tuin hebt om fruit en groenten in te planten, laat je kind de beheerder zijn en mee plukken.

Tip #4 Verwijder niet alle lekkere dingen uit het menu.

Met andere woorden concentreer je grotendeels op maaltijden die een goede balans van goede kwaliteit eiwit, vet en vezelrijke koolhydraten bevatten maar ontneem ze af en toe niet een toetje. Ook hier kun je vindingrijk zijn door gebruik te maken van dadels, amandel- of hazelnoot pasta, zaden, kokosvlokken en cacao stukjes voor een energie reep.

Tip #5 Geef er niet teveel aandacht aan als het bord niet wordt aangeraakt.

De welbekende uitspraak van Aristoteles: Alles wat je aandacht geeft, groeit is hier maar al te goed van toepassing. Hoe meer focus we leggen op het opeten van de maaltijd, hoe groter het wordt voor ouder en kind. Het kind krijgt hierdoor een bepaalde macht over de situatie want we kunnen niemand forceren te eten. Kortom, draag je steentje bij waar je een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten en geef de rest uit handen.

einde