Anti-Stress Shitake Miso Soep

shitake miso

Dit is een makkelijk te maken soep met veel moeilijk uit te spreken woorden (shitake, ghee, harissa, garam, miso). Als we rond deze tijd aan soepen denken, komt misschien de erwtensoep, wortel of pompoensoep naar voren. Deze soep is anders dan onze smaakpupillen gewend zijn maar zeker de moeite waard.

Shitake is een smaakvolle paddestoel en wordt veel in de Japanse cultuur gebruikt. Ze zijn een volledige eiwitbron en bevatten veel B-vitaminen. In stressvolle tijden gaan we veel sneller door onze B-vitaminen dus reden genoeg om deze soep een paar keer per week te maken in deze tijd.

Miso is een eiwit rijk gefermenteerde boon en kan gemaakt worden van sojabonen, bruine rijst of gerst. Dit bevordert de spijsvertering en circulatie in ons lichaam. Breng miso nooit aan de kook en koop het liefst een glutenvrije en ongepasteurizeerde versie.

Ingredienten:

250 gram shitake (gesneden)
1 eetlepel ghee
2 uien
1 teentje knoflook
1 gemberstronk (grootte van je duim)
1 theelepel harissa kruiden
1 theelepel garam masala
1 eetlepel miso pasta
1 L water
handje mung bonen kiemen

Instructies

Versnipper de uien, pers de knoflook en rasp de gember. Verhit de ghee in een soeppan en voeg uien, knoflook en gember toe. Fruit for 5 min en voeg de kruiden toe (harissa en garam masala) en de gesneden shitake. Roerbak voor 10 min. en roer de shitake goed door het uien-kruiden mengsel. Voeg dan het water toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, draai het vuur uit en voeg de miso toe. Roer goed door en serveer met een handje mung bonen  kiemen.