,

Lysine rijk brood

lysine rijk brood

boekweit broodDit makkelijk te maken brood neemt weinig tijd in beslag en zoals mijn oma zou zeggen: zet zoden aan de dijk. Het hoofd ingredient is volkoren boekweitmeel waarbij de temperatuur van het graan tijdens het vermaalproces onder de 40C graden gebleven is. Dit is belangrijk want daardoor worden voedingsstoffen zoals lysine, calcium, vitamine B en E behouden. Lysine is een van de essentiele aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en waar we eiwitten van maken. We moeten ze dus binnenkrijgen via onze voeding. Tekort aan lysine wordt vaak in verband gebracht met aften, koortslip en bij langdurige stress.

Bij witte bloem gaat ongeveer 80% van de voedingsstoffen verloren door verhitting en worden er tientallen belangrijke voedingsstoffen weggenomen om vervolgens maar een paar erin terug te stoppen.

Gebruik biologisch volkoren boekweitmeel, een glutenvrij graan. Voor een complete maaltijd of stevige lunch combineer met hummus en rauwe of gestoomde groenten naar keus. Ik heb rauwe Chinese kool, geroosterde koolraap en shitake en gegrilde paprika gebruikt. boekweit brood

Ingredienten:

500 gr. biologische volkoren boekweit
2 eetlepels Italiaanse kruiden
15 gr. volkoren zuurdesem
7 gr. gist
1 theelepeltje zout
4 eetlepels pijnboompitten
500 ml lauwwarm water

Bereiding:

Doe alle ingredienten behalve het water in een grote kom en roer door elkaar. Voeg dan het lauw warme water erdoor totdat het een egale massa wordt. Gebruik ongebleekt bakpapier en leg het in een broodblik. Breng het deeg in het broodblik en laat het een uur staan om te rijzen. Dek af met een schone theedoek. Verwarm de oven voor op 180 graden C. en zet het brood er 60 min. in. Prik met een prikker in het midden van het brood en als de prikker er droog uitkomt is het klaar.