Is brood slecht voor ons?
Kan je je een leven zonder brood voorstellen? Als je antwoord hierop nee is, is brood waarschijnlijk een dagelijks onderdeel van je dieet. Hier hoeft weinig mee mis te zijn als je fit, energiek en ziektevrij leeft. Maar waarom voelen mensen zich toch vaak nog fitter, energieker en beter als ze minder brood gaan eten?
Een van de meest gehoorde klachten van cliënten tijdens de 7 jaar dat ik als voedingsdeskundige werk, is een moe en opgeblazen gevoel na het eten van brood. De 3 hoofd ingrediënten van brood bestaan uit gluten, tarwe en gist. Verschillende studies laten zien dat de consumptie van gluten in mensen die geen coeliakie hebben, alsnog de darmwand beschadigd en doorlaatbaarder maakt. Het gevolg is dat onverteerd voedsel in de bloedstroom terecht komt waarbij het immuunsysteem zich ermee gaat bemoeien.
Gluten en vooral tarwe in brood kan onder andere leiden tot buikpijn zoals een opgezette buik, niet naar de wc kunnen of juist te vaak moeten. Andere indicaties die op het eerste oog niet lijken te zijn verbonden met tarwe of gluten kunnen van invloed zijn, zoals pijnlijke gewrichten, huid irritaties en migraines. Wanneer brood of andere glutenrijke granen dag in dag uit wordt geconsumeerd, is dit hard werken voor het verterings- en immuunsysteem. Vertering van voedsel neemt energie en hoe langer dit proces duurt hoe minder energie er over is voor onze dagelijkse bezigheden.
Glycemische index
Afgezien van het effect dat gluten en tarwe kan hebben op onze darmwand, kan brood met een hoge glycemische index[1] ook onze bloedsuiker spiegel snel verhogen. De glycemische index is een graadmeter voor hoe snel koolhydraten worden afgebroken in glucose en hoe dit onze bloedsuiker spiegel beïnvloedt. Alles boven de 70 wordt gezien als hoog en moet in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. De glycemische index van volkoren brood ligt op 74, dezelfde waarde als van wit brood. Veel broden in de supermarkt brengt je bloedsuikerspiegel tijdelijk omhoog, gevolgd door een lage bloedsuikerspiegel waardoor we snel weer een hongergevoel krijgen en weer iets gaan eten.
Door het volgen van een dieet met een laag glycemische index en lading, voorkomen we niet alleen insuline resistentie of type-2 diabetes, maar vele andere gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan meer energie, gezond gewicht, betere cholesterol waarde, en voorkomen van hart-en vaat ziekten.
Vaak als we bruin brood zien, denken we dat we goed zitten qua voedingswaarde en vezels. Fabrikanten geven al het brood wat er niet bruin uitziet graag een bruin kleurtje om het gezonder te laten lijken. Daarnaast wordt vaak de kiem uit het brood weggehaald. In de kiem bevinden zich de meeste fyto nutriënten, vitaminen, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren. Over deze onderdelen meer in mijn workshop op 3 november Create Your Plate.
Wat te doen?
Kortom is brood echt slecht voor ons? Het hangt sterk af van de kwaliteit en graan van het brood. Wat kunnen we wel doen als we niet dat heerlijke knapperige gevoel van brood tussen onze tanden willen missen?
- Maak je eigen brood met glutenvrije granen, noten en zaden. Dit is een van mijn favoriete recepten gebaseerd op het Greenhouse Cookbook van Emma Knight, Hana James en Deeva Green. Ik kocht het kookboek toen ik de versgeperste sapjes ontdekte bij Greenhouse Juice. Klik hier voor het recept.
- Vervang brood voor het daadwerkelijke graan zoals boekweit, bruine rijst, quinoa, teff of gierst. Deze granen bevatten meer eiwitten, mineralen en vezels waardoor suiker langzaam wordt opgenomen in de bloedstroom.
- Koop je brood bij iemand die 100% volkorenmeel gebruikt en beleg het met iets dat eiwit, vet of vezels bevat. Op deze manier wordt glucose minder snel opgenomen in het bloed wat zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Probeer andere gluten varianten zoals kamut, spelt of zuurdesem om een tarwe intolerantie te voorkomen.
Zie brood als een taartje en geniet er volledig van als je het eet. Liever niet op een dagelijkse basis als je je energie en spijsvertering in goede gang wilt houden!
[1] https://www.brood.net/gezondheid/glycemische-index-en-glycemische-lading