Ontgiften

detox

Twee keer per jaar volg ik een ontgiftigings of detox protocol voor een bepaalde tijd. Meestal houdt dit in dat ik de voeding waar ik het meest van houd opgeef: koffie, chocola en zuivel. De eerste dag denk ik vaak waar ben ik aan begonnen aangezien ik me veel vermoeider en sneller geïrriteerd voel. Maar al snel voel ik me beter en heb ik veel meer energie.

Dit voorjaar sloeg ik de detox over omdat ik borstvoeding gaf. Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het niet aan te raden om afvalstoffen op te gaan rakelen omdat dit kan worden doorgegeven aan de (toekomstige) baby. Zoals altijd concentreerde ik me daarom op voedende en volwaardige producten om afvalstoffen te beperken via mijn borstmelk.

Ik heb me verder verdiept in verschillende detox protocollen tijdens mijn online detox cursus bij de Canadian School of Natural Nutrition waar ik gewerkt heb. Graag deel ik wat basis principes over detoxen.

Zoals velen op dag 1 vraag je je misschien af waarom dit nodig is. Wat voor afvalstoffen moeten we kwijt en waarom? Allereerst is er een verschil tussen endogene afvalstoffen en exogene afvalstoffen. De eerstgenoemde worden aangemaakt binnen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld stofjes die worden aangemaakt wanneer we eten. Exogene afvalstoffen komen van buiten af, zoals het zonlicht of uitlaatgassen. Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan een hoeveelheid afvalstoffen en zolang we een goede manier hebben om deze kwijt te raken voelen we ons goed en energiek.

De lever is het detox hoofdorgaan en maakt alles wat schadelijk voor ons lichaam is onschadelijk. Vervolgens met behulp van de nieren en de darmen scheiden we deze afvalstoffen verder uit via urine of de stoelgang. De lever, nieren en darmen zijn direct betrokken bij dit proces en wanneer deze overbelast zijn kunnen klachten of ziekten ontstaan. Daarnaast kunnen problemen met de huid (acne, eczeem) en de longen (irritatie aan de luchtwegen of astma) ontstaan als de andere 3 overbelast zijn.

Wie kan baat hebben bij een detox?

Degenen die onduidelijke klachten hebben zoals slechte adem, winderigheid, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, wattenhoofd, slapeloosheid, pijn, hormonale onbalans, constipatie enz. Met andere woorden, je weet dat er iets gaande is maar weet niet wat en hoe het op te lossen. Als je geen van deze klachten ervaart, kan je alsnog een detox volgen en merk dan eens het verschil op. Voor het begin van enig detox protocol is het altijd van belang dat je een regelmatige stoelgang hebt, tenminste 1 x per dag. Dit is een teken dat afvalstoffen kunnen doorstromen in plaats van weer worden opgenomen door het lichaam.

Hoe moet je detoxen?

Dit hangt af van je klachten. Wat een ieder kan doen is veel water drinken. Niet de vochtbalans aanvullen met koffie of zwarte thee, maar juist met water of kruidenthee. Als je een goede vochtbalans hebt ziet je plas er licht geel uit, niet donker of helemaal helder.

Ten tweede wil je exogene toxines vermijden waar mogelijk. Hetzelfde geldt voor stress. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Stel de detox uit als je weet dat je deadlines of veel sociale events hebt.

Tenslotte wil je circulatie bevorderen in het bloed en in de lymfe klieren. Ons lymfatische systeem is een netwerk van weefsel en organen die afvalstoffen afscheidt. Door je hartslag sneller te laten kloppen en lekker te gaan zweten, help je het lichaam om deze afvalstoffen af te drijven. Lymfatische circulatie wordt alleen in gang gezet wanneer wij onze spieren gebruiken zodat lymf gaat stromen.

Hoe lang kan je een detox volgen?

Je kan een kortere versie doen van 3 tot 5 dagen of een langere tot aan 4 weken. Het hangt weer af van de ernst van je klachten. Als je hoofdpijn, misselijkheid en zware vermoeidheid ervaart na de eerste 3 dagen kan dit een teken zijn dat je afvalstoffen niet goed kwijt raakt. Het detox-en verwijdering proces loopt dan niet optimaal en dit kan klachten geven. Mocht je meer hulp nodig hebben om te kijken welk detox protocol bij jouw persoonlijke situatie past, boek dan een consult. Op die manier kan je genieten van dit twee, drie of vierjaarlijkse ritueel!