Suikervrije Granola

De verschillende soorten muesli’s en cruesli’s (granola’s) die we in supermarkten vinden is tegenwoordig enorm. In het merendeel zit veel toegevoegde suikers. Niet een goed begin van de dag. In de meeste granola’s zitten ongeveer tussen de 20 en 40 gr. toegevoegde suikers per 100 gr.

De World Health Organization (WHO) heeft de richtlijnen aangepast naar 25 gr. per dag om problemen rondom ons gebit, gewicht en hart te voorkomen. Een onderzoeksstudie laat zien dat de functie van neutrofielen (een bepaald soort immuun cellen) minder goed reageren 2 uur na toegevoegde suiker inname. Dit kan zelfs tot op 5 uur na inname duren.

Deze granola ondersteunt de darmflora door een goede dosis vezel te bevatten. Het heeft een knapperige en zoete smaak zonder toegevoegde suikers. Hiermee wil je de dag wel starten!

Ingrediënten:homemade granola

4 koppen grove havermoutvlokken
½ kop zonnebloempitten
½ kop pompoenpitten
½ kop walnoten (in stukjes gebroken)
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel kokosbloem
1 eetlepel cacao poeder of carobe poeder
½ uitgeperste sinaasappel
geraspte schil van een sinaasappel
4 eetlepels olijfolie

Instructies:

Verwarm de oven voor op 150 graden C. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een schaal en mix door elkaar. Roer nu de olijfolie door de mix zodat alles een dun olieachtig laagje krijgt. Gebruik meer olijfolie als dit niet het geval is.

Verspreid nu de mix gelijkmatig over een bakplaat en zet in de oven voor 20 min. Na de 20 min. roer je het geheel een keer goed door en bak nog eens 20 min. Laat afkoelen en bewaar dan in een glazen pot. Te gebruiken over yoghurt, chia pudding of een smoothie bowl.