Feit of Fabel?
Gezondheidsmythen: Feit of Fabel?
1. Eieren zijn slecht voor je hart.
Eieren brengen vaak de associatie van cholesterol met zich mee en voor een goede reden. Eieren bevatten namelijk veel cholesterol. Maar zijn eieren daarom ook slecht voor je hart? Ongeveer 80% tot 85% van de cholesterol wordt door ons eigen lichaam aangemaakt en de rest krijgen we via ons dieet binnen. De Internal Journal of Cardiology toont in een studie aan dat het eten van eieren geen negatief effect heeft op de werking van het weefsel rondom het hart. Een andere meta-analyse toonde geen associatie tussen eiconsumptie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Als er geen allergie of sensitiviteit is, selecteer vrije uitloop en biologische eieren. Een ei bevat alle 9 belangrijke aminozuren en natuurlijk cholesterol wat erg belangrijk is voor de aanmaak van hormonen en vitamine D.
2. Glutenvrije voeding is gezonder dan producten met gluten.
Het is bekend dat mensen met de auto immuunziekte coeliakie, gluten compleet moeten vermijden. Maar geldt hetzelfde voor mensen die geen coeliakie hebben? Niet perse. Glutenvrije producten bevatten vaak weinig vezels omdat het uit geraffineerde witte bloem zoals aardappel of tapioca bestaat. Zomaar overstappen naar een glutenvrij dieet leidt dus vaak tot de inname van meer geraffineerde producten. Maar er zijn ook mensen die gevoelig zijn voor gluten zonder het te weten. Klachten zijn vaak een opgeblazen gevoel, winderigheid, hersenmist of vermoeidheid na het eten van gluten. Een eerste stap zou zijn om een gluten gevoeligheidstest te doen voordat je gluten compleet uit je dieet laat. Als je namelijk al een glutenvrij dieet volgt, kan de test niet uitmaken of je er gevoelig voor bent of niet. Wil je meer weten over gluten bekijk dan hier het uitgebreide interview met expert dr. Alessio Fasano en huisarts Mark Hyman.
3. Veganisten of Vegetariërs zijn gezonder dan alleseters.
Toen ik 10 jaar geleden vegetariër was moest ik vaak uitleggen waarom ik geen vlees at en als veganist had je het al helemaal moeilijk. De laatste 10 jaar heeft het plantaardige dieet meer populariteit gewonnen doordat het de gezondheid beinvloedt en het carbon-neutraal is. Het afzweren van dierlijke eiwitten is zeker aan te raden zolang we het maar wel vervangen door gezonde plantaardige eiwitten. Vaak worden er ‘vleesvervangers’ voorgeschoteld bestaande uit genetisch gemodificeerde soja en worden er andere toevoegingen bij gedaan. Veel van deze vleesvervangers gebruiken een hexaan extractie methode die schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Koop daarom je sojaproducten altijd biologisch of gebruik bonen, peulvruchten, noten en zaden als vervanger. Veganistisch of vegetariër worden? Zorg dan wel dat je genoeg eiwit, ijzer, zink en vitamine B12 binnenkrijgt.
4. Koffie is schadelijk voor je gezondheid.
Zoals mijn moeder altijd al zei als we vroeger nog een extra koekje wilde na schooltijd: In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Los vertaalt komt dit neer op alles met mate. Zo ook met koffie. Voor velen van ons heeft 1 of 2 kopjes zwarte koffie per dag geen nadelig effect op onze gezondheid en vormt het zelfs de grootste hoeveelheid van antioxidanten die we binnen krijgen per dag. Veel studies wijzen ook op de voordelen van zwarte koffie voor ons hart, lever en suikerspiegel. Maar koffie bevat wel cafeïne en dat kan wel schadelijk zijn. Cafeïne is een stimulerend middel dat via het zenuwstelsel ons hart sneller laat kloppen en de bijnieren stresshormonen laat aanmaken. Dit kan op de lange termijn de bijnieren uitputten die bepalend zijn hoe we met stress omgaan. Slechte bijnierfunctie kan vooral voor vrouwen in de menopauze klachten vergroten omdat de bijnieren ten dele de rol van de eierstokken overneemt. Wees dus wijs met koffie en beperk het tot wat jij denkt nodig te hebben. Vergeet niet om extra water te drinken en de suiker te laten staan.