, ,

Bittere groenten voor je spijsvertering

We richten ons vaak op de smaken zoet en zout, terwijl er eigenlijk nog 3 andere basissmaken zijn. Dit zijn umami, zuur en bitter. Dit recept bevat andijvie wat een bittere smaak oplevert. Om die reden worden bittere producten zoals witlof, sesamzaden, grapefruit, spruitjes of rucola vaak vermeden. Vooral kinderen wiens smaakpupillen erg sterk zijn zullen niet snel een handje vol andijvie eten.

Een bittere smaak waarschuwt ons eigenlijk voor giftige voeding of als iets niet meer goed is. Toch is het juist als we bittere voeding eten dat er allerlei processen in ons lichaam in gang worden gezet om ons beter te wapenen tegen virussen, bacteriën of ziekten.* Met het eten van bittere voeding wordt ons lichaam ook aangezet om genoeg maagzuur te maken waardoor voeding in kleinere delen wordt opgeknipt en dit bevordert de opname van voedingsstoffen.

Deze smoothie bowl kwam tot stand omdat mijn jongste zoontje weigerde bittere groenten te eten. Door de toevoeging van citroen wordt de smoothie minder bitter en de hazelnoot en hennep zorgen juist voor een zachte en romige smaak.

Mango Andijvie Bowl

500 ml water
1 mango – geschild en in grote stukken gesneden
2 bananen – gepeld
½ krop andijvie – gewassen en gesneden
1 eetlepel citroensap – uitgeperst van een citroen
1 eetlepel hazelnootpasta
4 eetlepels hennepzaden

Doe alle ingrediënten in een blender en mix voor 1 min.

Verdeel het over 4 schaaltjes en voeg bij ieder bordje de volgende toppings toe:

handvol pecan noten
handvol sesam zaadjes
handvol gedroogde mango

Bronnen: 

  • https://www.taste.com.au/healthy/articles/why-bitter-foods-better-you/
  • https://nutritionfacts.org/video/green-smoothies-what-does-the-science-say/